Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest ogromnym wyzwaniem. Trzeba nieustannie przyciągać nowych klientów i dbać o zaopatrzenie. Gdyby nie dochodziły do tego kwestie podatkowe i skomplikowane zasady prawne, z pewnością każdy przedsiębiorca szybciej uzyskiwałby wymarzone zyski. Tymczasem musi szukać źródeł oszczędności gdzie indziej. W jakich miejscach mogą się one kryć?
Hurtownia alkoholu jest jedną z największych szans na zysk i na oszczędność. Jak wiadomo, klienci chętnie zamawiają alkohole w restauracjach, pubach, tawernach. Wyjeżdżając na wakacje, organizując imprezę lub po prostu chcąc zrelaksować się z przyjaciółmi po ciężkim tygodniu pracy, sięgają po różne gatunki piwa, wina, wódki bądź szampana. Zadaniem gastronomii jest zaoferowanie im jak najlepszej oferty w jak najniższej cenie. Nawet pomimo akcyzy! Aby to było w ogóle możliwe, koniecznie trzeba znaleźć dobre źródło niedrogiego alkoholu. Hurtownia natomiast słynie z atrakcyjnych warunków sprzedaży, które wynikają z hurtowego obrotu towarem, nie zaś jego jakości.
Przykładając dużą uwagę do opłacalności transakcji, można wynegocjować bardzo konkurencyjne warunki i nabyć świetne gatunki alkoholu za stosunkowo niską cenę. Daje to więcej opcji w dalszym obrocie płynami. Można obniżyć ich cenę i przyciągnąć większą ilość klientów bądź zachować dawną kwotę, a zaoszczędzoną sumę wydać na inne potrzeby lokalu. Wydaje się jednak, że o wiele więcej korzyści przynosi pierwsze rozwiązanie – ponieważ uczciwość wobec klienta procentuje.